Probleme la Chelsea din cauza razboiului ruso-ucrainean

Chelsea este una dintre echipele cele mai afectate de pe urma sanctiunilor impuse Rusiei de catre puterile occidentale. Mai ales avand in vedere faptul ca patronul sau, Roman Abramovich, este unul dintre cei sapte mari oligarhi rusi asupra carora Marea Britanie a impus sanctiuni. Abramovich, care se afla sub control judiciar din momentul in care Ucraina a fost invadata de catre Rusia la 24 februarie, a anuntat ca va vinde clubul din Premier League, in cadrul saptamanii trecute. Acest proces este acum in asteptare, lasand clubul din vestul Londrei, clasat de Forbes drept al saptelea cel mai valoros fotbal mondial la 3,2 miliarde de dolari, tntr-o stare extrem de delicata, acesta functionand sub o licenta guvernamentala speciala pana pe 31 mai, care ii permite sa continue sa joace meciurile din Premier League, altfel activitatea clubului ar fi complet suspendata.

„Licenta este o plasa de siguranță pentru a proteja sportul, Premier League, piramida mai larga a fotbalului pana la jocul de bază, fanii loiali si alte cluburi. Acest lucru il va priva pe domnul Abramovici de a beneficia de proprietatea sa asupra clubului si va insemna ca nu poate evita sanctiunile din Regatul Unit”, a spus guvernul intr-un comunicat. Miliardarul s-a numarat printre cei sapte oligarhi rusi carora le-au fost inghetate bunurile in temeiul sancțiunilor britanice in cursul zilei de joi. Activitatile echipei de la vanzarea de bilete noi pana la semnarea jucatorilor au fost restrictionate instantaneu. Chelsea a fost scoasa la vanzare in cursul saptamanii trecute, pe masura ce au crescut cererile ca proprietarul sa fie sanctionat pentru legaturile sale stranse cu regimul lui Putin, Abramovici a incercat sa se puna intr-o lumina mai buna spunand ca veniturile pe care le va obtine din vanzarea clubului vor merge catre o fundatie fondată de el pentru victimele razboiului. Procesul de vanzare este, de asemenea, supus aprobarii guvernului.

„Desi actuala licenta nu permite vanzarea clubului in acest moment, guvernul este deschis la vanzarea clubului si ar lua in considerare o cerere pentru o noua licenta pentru a permite vanzarea”, a spus guvernul. „Veniturile din orice vanzare nu ar putea merge catre persoana sanctionata in timp ce acesta este supus sanctiunilor.”

Guvernul l-a numit pe Abramovici un „oligarh pro-Kremlin”, a carui avere se ridica la mai mult de 9 miliarde de lire sterline (12 miliarde de dolari) si ar trebui sa fie pedepsit din cauza asocierii sale cu Putin. Abramovici a fost, de asemenea, legat de „destabilizarea… subminarea și amenintarea” Ucrainei. Abramovici, a carui avere a fost facuta din petrol si aluminiu in anii haotici care au urmat prabusirii Uniunii Sovietice in 1991, nu a condamnat invadarea Ucrainei de catre Rusia in doua declaratii pe aceasta tema de la inceperea razboiului. Guvernul britanic a spus că Abramovici a obtinut beneficii financiare de la administratia lui Putin, inclusiv contracte premergatoare Rusiei care a gazduit Cupa Mondiala din 2018.

Rusul a cumparat Chelsea in 2003 pentru 140 de milioane de lire sterline (184 de milioane de dolari), iar investiția sa a dus la cea mai de succes era din istoria lor, deoarece au castigat cinci titluri Premier League, cinci Cupe FA si Liga Campionilor de doua ori. Clubul de fotbal a spus ca va căuta modificari ale licentei sub care trebuie sa functioneze acum.

„(Noi) intentionam sa ne angajam in discutii cu guvernul Regatului Unit cu privire la domeniul de aplicare al licentei”, au spus cei de la Chelsea intr-un comunicat. „Acest lucru va include solicitarea permisiunii pentru modificarea licentei pentru a permite clubului sa functioneze cat mai normal posibil.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *