CFR Cluj, investitie unica in Romania in 2022

La finalul erei Paszkany, o perioada in istoria clubului incununata cu 3 campionate castigate dupa 100 de ani de mediocritate, CFR Cluj intampinase probleme financiare si anuntase intrarea in insolventa in 2014. Datorii de milioane de euro au fost sterse cu buretele in cei 3 ani in care clujenii au fost in insolventa, iar in 2017 Nelutu Varga a preluat clubul din Gruia cu scopul de a-l readuce la un nivel inalt. Iar de atunci CFR domina campionatul romanesc pe fondul in care FCSB, Universitatea Craiova si alte echipe care au incercat sa castige titlul nu sunt destul de puternice pentru a face fata feroviarilor. Numarul de campionate al CFR a crescut de la 3 la 7, devenind campioana provinciei si, cel mai probabil, campioana entitre isi va asigura si cel de-al 8-lea titlu. Al 5-lea campionat consecutiv. In acelasi timp, CFR a reusit mereu sa-si asigure participarea in grupele unei competitii europene, ajungand chiar si pana in optimile Europa League la un moment dat (dupa ce a iesit din acea grupa cu Lazio, Celtic, Rennes). 

Varga a avut intodeauna o strategie bazata pe rezultatele rapide. Omul a investit o anumita suma de bani in primul an de la preluarea clubului, insa de la cresterea de capital de atunci, s-a bazat pe banii de la UEFA pentru a mentine CFR la nivelul la care se afla in momentul de fata. O sursa de venituri instabila, pentru ca se bazeaza mereu pe un parcurs european cat mai lung, ceea ce clujenii au dovedit ca nu se poate intampla chiar in fiecare an. Grupa de Conference League de anul asta a fost cu mult mai usoara fata de multe grupe in care CFR a facut mult mai multe puncte, dar reteta se pare ca nu mai functioneaza fara Dan Petrescu. Sau, mai degraba, se pare ca nu a functionat cu Marius Sumudica. Si el un campion la randul lui, cu o Astra Giurgiu care pe atunci batea West Ham United de doua ori ca sa ajunga sa se zbata in mizerie, depunctata in Liga a 2-a.

In acelasi timp, de cand a venit Varga la club, CFR nu a acumulat decat 5 milioane de euro din transferuri. FCSB a luat 13 milioane doar vanzandu-l pe Denis Mann la Parma. Bine, suntem intr-un campionat in care fotbalistii sunt platiti salariul din iunie in decembrie, dar totusi, vorbim despre cele doua echipe mai bogate ale Romaniei. In orice caz, urmatoarea viziune a lui Varga pentru CFR este investitia intr-o academie de tineret care sa rivalizeze cu cea a Farului Constanta. Investitia intr-o academie care sa promoveze jucatori tineri ar urma sa aduca bani clubului, exact pe modelul folosit de Viitorul lui Hagi care a avut  „Va fi cea mai mare din Europa de Est”, este promisiunea lui Nelutu Varga pentru apropiatii sai atunci cand aduce vorba despre viitoarea academie a celor de la CFR. 

Planul ar fi constructia unei baze de pregatire care sa aiba 12 terenuri de antrenamente si jocuri pentru grupele de juniori. In cadrul bazei de pregatire ar trebui sa existe si un hotel si o scoala pentru fotbalistii in devenire, dupa modelul academiilor din vest. Conform celor de la ProSport, academia ar urma sa fie condusa de catre Marius Bilasco, care ar urma sa se ocupe exlusiv de organizarea centrului de copii. Planul este de a aduna 800 de copii, cei mai talentati din Ardeal, care sa fie antrenati pe modelul celor de la Ajax. De asemenea, directorul tehnic al academiei ar urma sa fie un olandez, si inca unul care a lucrat la academia lui Ajax. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *