Coltescu si scandalul de rasism de la PSG – Basaksehir

Campania de combatere a rasismului a ajuns la un nivel prea exagerat acum. Totul s-a intamplat in meciul dintre PSG si Istanbul Basaksehir (5-1 dupa reluare), atunci cand arbitrul  Sebastian Coltescu s-a referit la Pierre Weabo ca “ala negru” atunci cand a vrut sa-i transmita lui Ovidiu Hategan ca “asta e obrazic” si merita atentionat. Nici vorba de rasism, mai degraba problema in cazul de fata fiind o lipsa de pregatire destul de mare incat Coltescu si ceilalti arbitri din brigada romaneasca care a arbitrat meciul din ultima etapa a grupelor UEFA Champions League sa nu le fi invatat numele fotbalistilor si staff-ului tehnic al echipei turce. Evident, antrenorul secund al campioanei Turciei s-a victimizat in ultimul hal, profitand de faptul ca “negru” seamana cu “negro”, cel din urma fiind un slang rasist in limba engleza. Iar cel mai amuzant lucru e ca exista pana si romani care il condamna pe Coltescu de rasism, de frica opiniei publice a fanilor de afara. Nu toti, insa o mare parte dintre oamenii implicati in fenomen s-au gasit sa sara la gatul lui Coltescu, care in propria tara e criticat in stanga si in dreapta ca i-a zis unui om de culoare ca e… om de culoare. 

Rasism e din partea echipei turce, in momentul in care se aude pe fundal in imaginile surprinse pe Parc des Princes “In my country, Romanians are gypsies but I can’t call them that” (In tara mea, romanii sunt tigani dar eu nu pot sa le spun asa). Un comentariu absolut inutil despre modul in care sunt vazuti romanii in Turcia, iar faza amuzanta este ca, acum, UEFA investigheaza si aceasta problema in dosarul meciului respectiv. 

Printre cei care s-au gasit in ultimul timp sa spuna lucrurilor pe nume si sa ia apararea lui Coltescu se numara Laszlo Boloni, antrenor la Panathiniakos. Tehnicianul este decis sa trimita la UEFA o scrisoare prin intermediul avocatului sau din Franta, in care sa le ia apararea arbitrilor romani. De asemenea, Boloni a lansat sageti catre presedintele FRF, Razvan Burleanu, si catre ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe. Doi oameni care au avut o atitudine de sclavi in acest scandal, luand atitudine sa aiba reactii pentru simplul fapt ca a fost vorba de un scandal international. 

“Cu ajutorul avocatului meu din Franta, voi trimite o scrisoare la UEFA, in care sa le explic ca ‘negru’ in romana nu e acelasi lucru cu ‘niggar’ in engleza! Acesti arbitri nu sunt rasisti! Si afirm treaba asta, cu toate ca nu i-am vazut, in viata mea. De ce federatia n-a luat nicio masura, in fata cantecelor xenofobe ale jucatorilor FCSB, dupa castigarea Cupei Romaniei, in finala cu Sepsi? Unde a fost Burleanu atunci? […] Nici vorba de rasism la Coltescu! S-au trezit Burleanu si Stroe sa-si faca imagine pe spinarea acestui om. Eu am fost un sportiv roman si il rog pe acest Tiberiu Stroe sau Ionut Stroe, ca nici nu stiu cum il cheama, sa nu-si ceara scuze in numele meu! El e un politician care vrea sa se afirme si atunci isi da cu parerea si isi cere scuze, ca, vezi Doamne, ce mare democrat si liberal si la moda e el, cu respect fata de toată lumea! Doar ca n-are respect fata de lumea in care traieste el”, a mai spus Laszlo Boloni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *