Planuri pentru terminarea sezonului de UEFA Champions League

Dupa cum bine stim, pandemia globala de coronavirus a oprit toate competitiile sportive, si activitatile in general. In momentul in care UEFA a suspendat competitiile europene, Liga Campionilor se afla in faza returului pentru optimile de finala. La momentul respectiv, au avut loc 4 dintre meciurile care trebuiau sa aiba loc in acea perioada, unele dintre ele fara spectatori din cauza legilor adoptate de tara in care au avut loc aceste meciuri cu putin timp inainte de intrarea in carantina. Astfel, s-au calificat in sferturile de finala ale competitiei Paris Saint-Germain, Atalanta, Leipzig si Atletico Madrid dupa ce au eliminat Borussia Dortmund, Valencia, Tottenham Hotspur si respectiv Liverpool. In momentul respectiv, mai sunt de disputat 4 meciuri in faza retur a optimilor de finala: Manchester City – Real Madrid (2-1 in tur), Bayern Munchen – Chelsea (3-0 in tur), Juventus – Lyon (0-1 in tur), Barcelona – Napoli (1-1 in tur). 

Acum, campionatul s-a reluat in mai multe dintre tarile Europei, ceea ce inseamna ca, usor-usor, ne indreptam spre reluarea completa a fotbalului. Iar cei de la UEFA, aparent, lucreaza la solutii pentru a incheia sezonul de Champions League. Astfel, forul european isi doreste terminarea sezonului de Liga Campionilor printr-un turneu “Final Eight”, care sa aiba loc in Lisabona, asta in ciuda faptului ca finala a fost programata in Istanbul si ar fi putut sa aleaga Turcia ca destinatie pentru a organiza acest turneu cu echipele care vor ramane in competitie incepand cu faza sferturilor. Cel putin asta e raportul unei surse ce are cunostinte in legatura cu discutiile care au avut loc intre cluburi si organul de conducere al fotbalului european. Sursa care a declarat pentru cei de la Reuters că propunerea va fi adoptata dupa ce s-a ajuns la un consens intre reprezentantii cluburilor si cei ai forului european, in urma unor discutii ce au avut loc in cursul zilei de luni. Evident, cei de la UEFA au fost contactati de mai multe publicatii sportive pentru a confirma aceste stiri, insa au refuzat sa comenteze.

Conform planului, competitia se va relua cu returul fazei din optimile de finala in locatiile in care acestea au fost programate. Dupa care urmeaza ca cele 8 echipe care sunt calificate in sferturi sa calatoreasca la Lisabona pentru a disputa acest turneu ce are ca scop incheierea sezonului de Champions League pe repede-inainte. Meciurile din faza sferturilor de finala, care nu vor fi tur-retur ci doar o singura partida, se vor disputa la Lisabona in cadrul a patru zile consecutive, de la 12 pana la 15 august. Semifinalele vor avea loc pe 18 si 19 august, iar finala pe 23 august, in capitala portugheza. Cu siguranta, acest plan va permite o finalizare mai rapida a sezonului fata de formatul traditional tur-retur acasa si in deplasare, dar acest lucru inseamna ca competitia va avea cu sase meciuri mai putin, ceea ce inseamna o lovitura adusa pentru incasarile UEFA. 

Supercupa UEFA ar urma sa aiba loc la Budapesta, la data de 24 septembrie. Cat despre meciurile din Europa League, inca nu s-a luat o decizie concreta asupra acestora. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *