SCM Ramnicu Valcea si misiunea de recuperare a numelui

Mai scriu un articol despre handbal feminin pentru ca se pune problema renasterii sau nu a unui club de traditie in acest sport. In ciuda faptului ca a falimentat combinatul, s-a pus in repetate randuri problema revenirii echipei de handbal feminin. Si, intr-adevar, s-a incercat lucrul asta, la fel cum s-a incercat si in fotbalul romanesc resuscitarea echipelor de traditie. Unele au avut mai mult succes atunci cand vorbim de fotbal, astfel incat Rapid, Petrolul Ploiesti, U Cluj, Farul Constanta, UTA Arad, FC Arges Pitesti au ajuns sa joace in Liga a II-a. Bine, desi locul lor, clar, e in prima liga, pana la urma e un pas inainte atunci cand ne gandim ca toate erau date disparute atunci cand li s-au pronuntat sentintele de faliment. Se pare ca sportul romanesc in general incepe, usor, usor, sa treaca de perioada aceea de criza la care a fost supus masiv mai ales in 2012-2016. Desi nu e bine sa zici hop pana n-ai sarit calul, lucrurile chiar par sa se imbunatateasca in acest sens.

In fine. SCM Ramnicu Valcea a reusit, surprinzator, sa castige titlul la handbal feminin impotriva CSM Bucuresti, care a dominat autoritar campionatul romanesc de la disparitia Oltchim. Adica, sincer, in afara de acel titlu pe care l-a castigat HCM Baia Mare, CSM Bucuresti si-a asigurat toate campionatele pana acum, deci a fost o surpriza majora. Cu toate astea, Ramnicu Valcea a reusit sa opreasca o serie de 4 campionate consecutive castigate de catre tigroaice. O astfel de performanta a trebuit solidificata. Astfel, SCM Ramnicu Valcea si-a adjudecat palmaresul defunctei Oltchim dupa ce un sponsor al formatiei l-a achizitionat prin licitatie si l-a donat clubului. Prin urmare, SCM Ramnicu Valcea este recunoscuta oficial ca formatie succesoare a Oltchim, lucru recunoscut pana si de EHF.

Acum, echipa are in palmares 20 de titluri de campioana. Ideea e ca, in urma recuperarii palmaresului Oltchim, oficialii clubului au spus ca vor incerca sa recupereze si numele in urmatoarele luni, insa suntem in septembrie si acest lucru nu s-a intamplat inca. Poate ca e un proces care o sa dureze mai mult timp, la fel cum CSMS Iasi s-a chinuit timp de ani de zile ca sa poata se reia denumirea de Poli Iasi, precum si sigla clubului desfiintat in 2010 (cu toate ca nu are acelasi statut de succesor pe care il are, de exemplu, SCM Ramnicu Valcea in raport cu Oltchimul). 

Gabi Bajan a fost destul de vocal atunci cand si-a exprimat intentia de a prelua numele fostei campioane. „Vreau sa salvam un brand national si chiar european. De Oltchim stia orice iubitor de handbal din Europa”, a subliniat el. Doar ca procesul va mai dura o vreme, pentru ca si in posesia palmaresului au intrat doar dupa 2 ani de zile, din cauza birocratiei stufoase. Evident, nimeni nu poate face nimic impotriva acestui sistem pur romanesc, in care orice fel de documente iau o gramada de timp. Ineficienta. In fine, cert e ca exista posibilitatea sa avem Oltchimul inapoi in urmatorii 2-3 ani de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *