Noul format al Ligii Campionilor cu promovare si retrogradare, incepand din 2024

Se pare ca regulamentul UEFA Champions League ar putea suferi modificari drastice in viitorul apropiat. Genul de modificari de format care au transformat competitia din Cupa Campionilor Europeni in Liga Campionilor UEFA, doar ca se pare ca aceste schimbari vor fi putin mai absurde. Pentru ca, potrivit celor de la BBC, se va lua in considerare introducerea promovarii și retrogradării în cea mai importantă competiție continentală intercluburi. Astfel, cele mai importante cluburi din lume urmeaza sa participe la o intalnire unde vor discuta pe tema noului format al Ligii Campionilor UEFA. Sau cel putin, a noului format propus. Unul piramidal, cu promovare si retrogradare. In cazul in care se va ajunge la un consens, modificarile ar putea intra in vigoare incepand cu editia 2024-25.

Reuniunea la care se va decide viitorul Ligii Campionilor va avea loc pe 6-7 iunie. “Se doreste creerea unui sistem piramidal, unde sa existe continuitate si oportunitate de dezvoltare. Formatul va fi mai dinamic si vor fi aplicate regulile de promovare si retrogradare”, mai scriu englezii.

Meciurile vor fi programate in weekend

Potrivit aceleiasi surse, presedintele UEFA, Aleksander Ceferin, si cel al Asociatiei cluburilor europene de fotbal (ECA), Andrea Agnelli, ar discuta in prezent un plan de programare a meciurilor din Liga Campionilor la sfarsitul saptamanii. Ideea este una mai veche, insa au aparut si in contextul noului format al competitiei.

Motivul principal al deciziei de schimbare a zilelor de disputa a partidelor reprezinta dorinta de creștere a audientei in intreaga lume. In unele tari, din cauza diferenta de fus orar este dificila urmarirea meciurilor din Liga Campionilor in zilele de marti sau miercuri. Iar UEFA pare hotarata sa riste sa distruga frumusetea formatului actual pentru a-si dubla veniturile, caci cele din Europa nu ajung. 🙂

Meciuri în timpul saptamanii in ligile europene

Ca si cum nu ar fi de ajuns faptul ca meciurile de Champions League ar urma sa fie programate in weekend, noul format ar implica si schimbari importante in ligile nationale din Europa, ale caror meciuri urmeaza a fi disputate in timpul saptamanii. Una dintre masuri ar putea fi aceea de a reduce numarul de echipe din unele campionate nationale, pentru a facilita reformarea Ligii Campionilor, iar Liga germana de fotbal, care cunoaste acest plan, si-a exprimat deja opozitia. Felicitari Ligii din Germania.

Noul format al grupelor

Se va modifica si faza grupelor Ligii Campionilor, pentru a putea contesta mai multe meciuri. Vor exista inca 32 de echipe la inceput, dar acestea vor fi repartizate in patru grupuri de cate opt echipe, in loc de opt grupe cate patru echipe, ca in prezent.

Fiecare echipa urmeaza sa dispute, astfel, 14 meciuri in grupa sa, ceea ce va aduce mai multe premii din partea UEFA, precum și mai multe bani din vanzarea biletelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *