Cele mai mari realizari europene ale fotbalului romanesc (3)

Rapid, sfert de finala in Cupa UEFA 2006

Intram intr-o perioada in care fotbalul romanesc nu se mai ridica la performantele lui Dinamo, Steaua si Craiova in anii 80. Insa se mentinea pe un nivel destul de satisfacator, avand in vedere faptul ca echipele romanesti participau constant in fazele grupelor in cupele europene. Iar, ocazional, mai treceau si de grupe. Insa a fost una dintre cele mai mari performante ale fotbalului romanesc in perioada post-decembrista. Alaturi de cea a Stelei, care a ajuns in semi-finale. 

Rapid, in ciuda unor performante in campionat in anii 90 sub conducerea lui Mircea Lucescu, nu avea nici o performanta notabila in cupele europene. Ba chiar a suferit o infrangere umilitoare in UEFA Champions League contra celor de la Skonto Riga, in 1999. Insa, sub conducerea lui Razvan Lucescu, cu o echipa cu jucatori ca Viorel Moldovan, Daniel Niculae, Mugurel Buga, Vasile Maftei, Dani Coman, Marian Rada, Rapid avea sa obtina si o performanta europeana. 

Primele tururi preliminare au fost facile, contra unor echipe precum Saint-Julia din Andorra si Vardar Skopje. Dupa o dubla senzationala cu Feyenoord, 1-0 pe Giulesti si 1-1 in Olanda, Rapid s-a calificat in grupe. Fiind extrasa intr-o grupa cu Rennes, Shakhtar Donetsk, PAOK si Stuttgart. In primul meci din grupa, Rapid a mai produs un soc atunci cand a reusit o victorie de 2-0 cu cei de la Rennes, pe Giulesti. A urmat apoi confruntarea dintre Lucesti in Shakhtar – Rapid, la Donetsk, confruntare transata de golul lui Maldarasanu pentru o victorie de 1-0 a fiului in fata tatalui. Shakhtar nu era forta care castiga Cupa UEFA si participa in fazele superioare ale Ligii Campionilor, insa a fost o victorie importanta in fata unei echipe care totusi avea experienta in UEFA Champions League fata de Rapid. A urmat un 1-0 cu PAOK pe Giulesti, dupa care Rapid a pierdut in fata celor de la Stuttgart cu 1-2 in Germania, insa nu mai conta fiindca termina grupa pe primul loc si se califica, in premiera, in Primavara Europeana. 

A urmat in saisprezecimi Hertha Berlin, adversara Stelei in grupa, de care giulestenii au trecut cu scorul general de 3-0. In optimi, Rapid a fost extrasa impotriva celor de la Hamburg. Alb-visinii s-au impus cu 2-0 pe Giulesti, insa in retur giulestenii au tremurat pentru calificare, reusind sa avanseze prin golul marcat in deplasare de Buga intr-un meci terminat 3-1 pentru nemti. Dupa care vine celebra poveste a sfertului de finala pur-romanesc, atunci cand UEFA a decis ca Steaua si Rapid sa joace una impotriva celeilalte. In joc era nu doar un loc in semifinalele Cupei UEFA, dar si ambitiile si orgoliile specifice unui derby de Bucuresti. In turul de pe Giulesti, Steaua a fost echipa mai buna, punctand prin Banel Nicoliţă în minutul 5, insa rapidistii au egalat prin Viorel Moldovan la inceputul celei de-a doua reprize. Meciul s-a incheiat 1-1, iar calificarea avea sa se decida in retur. Disputat pe fostul Stadion ”Lia Manoliu”, returul dintre cele doua a fost unul plin de ratari din partea rapidistilor, incheiat 0-0, scor la care s-a calificat Steaua datorita golului marcat in deplasare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *