Cele mai mari realizari europene ale fotbalului romanesc

Suntem in acel moment nostalgic in care depanam cutia cu amintiri, inchinand un toast cu sticla de bere pentru ce a insemnat odata fotbalul romanesc inter-cluburi (nu, n-am prins vremurile alea, nu e vina mea ca m-am nascut in perioada gresita). Ca atare, voiam sa vorbesc putin despre cele mai mari succese ale campionatului Romaniei in fotbalul european. Evident, voi incepe cu campaniile Stelei si ale lui Dinamo in CCE si voi continua cu alte realizari mai mult sau mai putin incadrate in categoria “performanta” pentru stadiul in care se afla fotbalul romanesc la vremea respectiva.

Steaua, castigatoarea Cupei Campionilor Europeni 1986

Fara indoiala, cea mai mare realizare a fotbalului romanesc in Europa a fost cucerirea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua in 1986, cu acea generatie formata din Lacatus, Piturca, Balint, Boloni, Iovan, Belodedici, Bumbescu si Duckadam. Obiectiv vorbind, lasand la o parte orice conflicte, a fost pe un fundal norocos, intrucat echipele englezesti, care dominau Europa la vremea respectiva, au fost interzise pe 5 ani din competitiile europene in urma evenimentelor de la Heysel, in finala de Cupa Campionilor dintre Liverpool si Juventus in editia anterioara. Si de faptul ca Barcelona era departe de a fi echipa care este in ziua de azi. La acea vreme, Everton avea cea mai buna echipa din lume, mai ales ca il achizitionase si pe Gary Lieneker in timpul campaniei de transferuri din vara lui 1985; si putea avea in prezent o Cupa a Campionilor in palmares. Cu un adversar veritabil, ca Milanul lui Sacchi in 1989, Steaua nu a avut nici o sansa, fiind invinsa cu 4-0 in finala. Dar o realizare ramane o realizare, mai ales atunci cand sunt o multime de microbisti care nu sustin neaparat aceasta echipa si inca au intiparite in memorie salvarile lui Duckadam la penalty-uri in finala de la Sevilla. Doar ca penalty-urile jucatorilor Barcelonei au fost batute extrem de lent, e un lucru cu care toata lumea fotbalului extern e deacord. 

Dinamo, semi-finala de Cupa Campionilor Europeni 1984

Cu doi ani inainte ca Steaua sa ridice Cupa Campionilor, Dinamo a fost aproape sa fie prima echipa din Romania care sa ajunga in finala celei mai mari competitii inter-cluburi. Cu generatia lui Augustin, Orac, Talnar si Multescu, Dinamo a eliminat in primul tur echipa finlandeza Kuusysi Lahti. Urmatorul tur s-a jucat impotriva celor de la Hamburg, la vremea respectiva campioana Europei, o echipa care avea in componenta jucatori precum Stein, Kalz și Magath. A fost 3-0 la Bucuresti si 3-2 in Germania pentru Dinamo, unele dintre cele mai rasunatoare victorii ale unei echipe din estul Europei impotriva uneia dintre echipele de top la vremea respectiva. Dupa o victorie in dubla mansa cu Dinamo Minsk, Dinamo ajunge in semi-finalele Cupei Campionilor, impotriva lui Liverpool. Bara lui Augustin de pe Anfield ramane una dintre cele mai dulci-acrisoare amintiri ale dinamovistilor intr-un meci terminat 1-0 pentru cormorani. In returul din Stefan cel Mare, a fost 2-1 pentru Liverpool, incheindu-se astfel cea mai buna campanie europeana a cainilor pana in prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *