CFR Cluj, echipa de traditie sau de plastic?

Sincer sa fiu, ma amuza faptul ca unii considera CFR Cluj o echipa de traditie doar pentru ca a fost fondata in 1907. Da, fara indoiala este cea mai veche echipa din Liga 1 in momentul de fata, dar o echipa de traditie inseamna o echipa care a jucat la nivel inalt, de primul esalon, destul de mult timp incat sa aiba fani si rezultate. In istoria fotbalului romanesc, astfel de echipe sunt acum in ligile inferioare. Maxim Liga 2, unde gasim cluburi precum Rapid, FC Arges, Farul Constanta, Petrolul Ploiesti, U Cluj si UTA Arad. Si ca tot veni vorba de Universitatea Cluj, oricat de mult mi-ar displace galeria sepcilor rosii, una dintre acele galerii care isi dau filme de hooligans cu aere de american gangstas, trebuie sa recunosc ca vorbim despre echipa Clujului. Oricat de multe titluri ar castiga CFR de acum incolo, Universitatea ramane echipa de top a Clujului. 

CFR Cluj a fost fondata in 1907, sub numele de Kolozsvári Vasutas Sport Club si a jucat in campionatul Ungariei pana in 1918, atunci cand Transilvania s-a unit cu Romania. In campionatul maghiar, echipa a jucat in esaloanele municipale, iar cel mai notabil eveniment la vremea respectiva a fost un amical cu Ferencvaros, pe atunci campioana Ungariei, terminat 0-7. In 1921, CFR se inscrie in campionatul Romaniei. Perioada interbelica a fost marcata de esecul de a ajunge in Divizia A si de o existenta yo-yo intre Divizia B si campionatul districtual. In 1940, in urma Dictatului de la Viena si a anexarii Transilvaniei de Nord de catre Ungaria, CFR, redenumita Kolozsvári MÁV SE, revine in campionatul maghiar, urmand sa joace in esalonul secund pana la finalul razboiului.

CFR ajunge pentru prima oara in Divizia A in 1948, in urma unei fuziuni cu Ferar Cluj in timpul razboiului, insa retrogradeaza un an mai tarziu. Urmatoarea promovare in Divizia A are loc in 1969, iar cu generatia lui Mihai Adam, Marius Bretan, Cojocaru si Sorin Bretan, reuseste sa se mentina in primul esalon pana in 1976, cand retrogradeaza brat la brat cu U Cluj.

Urmatorii ani au fost marcati de o existenta yo-yo intre ligile amatoare si Divizia B. 2000 o gaseste pe CFR in Divizia C, iar doi ani mai tarziu Arpad Paszkany decide sa preia clubul dupa o tentativa esuata de a investi in U Cluj. In 2004, CFR a promovat inapoi in Divizia A dupa 28 de ani. Iar de aici se stie povestea, finala de Cupa UEFA Intertoto in 2005, primul campionat in 2008, cele trei titluri cucerite intre 2008 si 2012, sezonul cu 10 puncte in grupele UEFA Champions League. Au fost realizari mari pentru fotbalul romanesc, in special cele pe plan european, insa CFR nu poate fi considerata o echipa de traditie cu doar 9 sezoane in Divizia A inainte sa fie preluata de Paszkany. Doua dintre ele, in anii imediat urmatori celui de-Al Doilea Razboi Mondial, obtinuti prin fuziunea cu o echipa aflata in primul esalon. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *