Croatia la Cupa Mondiala din 1998, cea mai mare performanta inainte de finala din 2018

Acest articol ar trebui, in mod normal, sa fie o demonstratie din seria “Romania a avut o generatie de aur cu un sfert de mondial si cam toate nationalele vecine si din apropiere au avut macar aceeasi performanta”. Doar ca nu e, pentru ca, dupa cum bine stii, Croatia a ajuns in finala Cupei Mondiale anul trecut, atunci cand a pierdut-o cu Franta cu 2-4. Ceea ce inseamna ca ne-au ingropat din acest punct de vedere. Bine, si Ungaria a fost in finala unei Cupe Mondiale in 1954. Atunci cand vine vorba de Croatia, insa, ca nationala unui stat independent, a reusit sa egaleze si apoi sa depaseasca performantele Iugoslaviei la o Cupa Mondiala. Sunt la un cu totul alt nivel. Prima performanta a croatilor a fost la Cupa Mondiala din 1998 in Franta (ironie pura), atunci cand au ajuns in semi-finale. 

Pe vremea in care Croatia de abia iesea dintr-un razboi de independenta, echipa nationala ajungea in sferturi la Euro 1996 și reprezenta tara proaspat independenta in prima lor Cupa Mondiala. Cu o echipa cu Davor Suker si Zvonimir Boban principalele staruri si apoi cu  jucatori precum Robert Jarni, care a semnat cu Real Madrid dupa Cupa Mondiala; Mario Stanic, un om important al zilelor de glorie ale celor de la Parma; si Slaven Bilic. De mentionat faptul ca din echipa care a participat la primul mondial al Croatiei, doar Suker, Jarni și Prosineki au mai participat la o Cupa Mondiala inainte – jucand pentru Iugoslavia in 1990. 

In meciul de debut al Croatiei la mondial, Vatreni s-au impus cu scorul de 3-1 in fata Jamaicai. In ciuda faptului ca au pierdut in fata Argentinei in meciul final al grupelor, o victorie de 1-0 asupra Japoniei a asigurat locul Croatiei in fazele eliminatorii. Odata ajunsa acolo, Croatia s-a impus cu 1-0 in fata… Romaniei [ :)))) ] in ultimul meci jucat de nationala noastra la un campionat mondial. Deci da, e si ultima echipa cu care a jucat nationala la un mondial si va ramane probabil pentru o gramada de timp. Iar Croatia a ajuns in sferturi de finala inca de la prima participare. 

Meciul cu Germania a trezit un sentiment de razbunare pentru Croatia – echipa care i-a eliminat din Campionatul European din 1996. Razbunare pe care, in cele din urma, Croatia a obtinut-o cu varf si indesat printr-o victorie de 3-0, una dintre cele mai rusinoase suferite de catre nemti pana in momentul de fata (alaturi de victoria Bulgariei in aceeasi faza la turneul din 1994, insa am vorbit despre asta intr-un articol anterior). 

Si iata cum Croatia, o debutanta in Cupa Mondiala, ajungea in semi-finale cu Franta, gazda turneului si a doua favorita la castigarea acestuia. Dupa o prima repriză tensionata pe Stade de France de la Paris, Suker a marcat pentru Croatia in minutul 46, al cincilea gol al turneului. Avantajul nu a durat mult, pentru ca Lilian Thuram a marcat intr-un singur minut o dubla – singurele goluri pe care le-a inscris vreodata pentru nationala Frantei, iar Croatia a pierdut. 

In cele din urma, Croatia a primit medalia de bronz, dupa o victorie de 2-1 asupra Olandei in barajul pentru locul trei. Aceasta performanta a propulsat nationala Croatiei pana pe locul 3 in clasamentul FIFA si aproape i-a adus lui Suker un Balon de Aur. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *